Crema Catalana o de Sant Josep

 

La mama era l’EMBAJADORA DE LA CREMA CATALANA. Cada any hi havia algú que li demanava la recepta. Mai li havia fet mandra de fer-ne, a ella era un dels postres que més li agradaven. A casa sempre ens l’hem menjat sense cremar i servida en una plata quasi plana.

I que us en puc dir de SANT JOSEP…, a casa era el dia del pare i de la mare, el Josep i la Pepeta, fèiem igual o més festa que per Nadal, venia la iaia Llúcia, el tiet Carlos i les tietes Maries i ho celebràvem de valent i sempre, com no, ho arrodoníem amb un BON PLAT DE CREMA.

Ingredients per 6 persones

1 litre de llet • 140gr de sucre • 8 rovells d’ou • 60 gr de maizena o midó en flor • pell de llimona • 1/2 branca de canyella

Elaboració

D’un litre de llet en separem mig got per desfer el midó, va bé fer-ho en un bol. Agafem un pot i hi tirem la resta de la llet junt amb la pell de llimona, el sucre, els rovells d’ou i per últim el midó, fins aquí tot en fred. Ho barregem bé amb un batedor manual  i ho posem a temperatura mitjana, i sense deixar de remenar fins que tot just comenci a espessir i arrenqui el bull, aquest moment és crucial perquè no ens faci grumolls, no s’ha de deixar de remenar fins que tinguem clar que no es agrumolla. Retirem del foc i seguim remenant fort un moment més. Ara ja podem treure la llimona i la canyella i ho aboquem en una safata plana. La deixem refredar i la guardem a la nevera .

Aquesta es la recepta de la Crema de St. Josep, més espessa que la Crema Catalana i per tradició aquesta no es serveix cremada, ni en cassoletes individuals.

Si el que volem fer és una Crema Catalana cremada, d’entrada en tindrem prou amb 50 gr. de midó, quedarà menys espessa. La repartim en cassoletes de fang o similars, la deixem refredar, posem a la nevera i just a l’hora de servir hi tirem pel damunt una o dues cullerades de sucre i la cremem, així el sucre fa crosta. He provat tot tipus de cremadors i finalment m’he quedat amb el bufador de gas.  

*Si el que volem és fer una Crema per Farcir (braç de gitano, lioneses, coca…), s’ha de fer espessa, 60 gr. de midó.

Acerca de Sopadefarigola

De cuina, de muntanya i de poble.

Publicado el 15 marzo 2021 en cuina catalana, cuina mediterrània, plats fàcils, postres, RECEPTES y etiquetado en , , , , , , , . Guarda el enlace permanente. 4 comentarios.

  1. M’agraden molt les teves receptes, son molt casolanes, i molt antenedoras.
    Paquita

    Me gusta

  2. La provarem! i tant que sí!

    Me gusta

Deja un comentario