Panellets

Ingredients (aprox. 50 unitats, 1 kg)
Per la massa ½ quilo d’ametlla trinxada • 350 gr. sucre • ratlladura de llimona • 1 patata grossa cuita amb pell

Preparació

Coem la patata al microones o la bullim amb pell, tot seguit la pelem, no es pot refredar gens, l’aixafem amb l’ajuda d’una forquilla i hi afegim el sucre, així aconseguim que el sucre es desfaci. Ho posem en un bol hi i afegim l’ametlla i la ratlladura de pell de llimona. Treballem bé aquesta massa amb les mans fins aconseguir que es desenganxi de les parets del bol. Fem un xurro el tapem amb un drap humit i la desem a la nevera durant 24 hores.

A l’endemà el traiem una estona abans (1 hora aprox.) per aconseguir la temperatura ambient de la massa, tot seguit dividim el xurro en tantes parts com varietats de panellets volem fer. Aquesta forma també ens permet tallar les porcions iguals i així les boles queden de la mateixa mida.

Escalfem el forn prèviament a 200° dalt i baix, mentrestant en una safata hi posem paper vegetal i així la tenim apunt per anar-hi posant els panellets per coure’ls. Quant estiguin col·locats els enfornarem uns 5 o 6 minuts i si ens agraden més rossos els podem enrossir amb el grill.

De pinyons S’agafa una porció de massa, i es formen boles petites que s’arrebossen amb els pinyons i es pinten amb clara d’ou. Els pinyons si feu la massa així com jo la faig s’enganxen quasi sempre bé. Si no, podeu envernissar els panellets amb ou batut i els deixem reposar durant 30 minuts, els posem en un pot tancat on també hi haurem posat els pinyons, remenarem com si toquéssim les maraques, ben fort, i queden enganxats automàticament.

De cireres, ametlla, avellana … Prenem trossos de massa i fem boles petites, encastem a les boles o bé cireres (les cireres tallades pel mig), avellanes o ametlles (una a cada panellet), pintem també amb clara d’ou.

De coco Posem igual quantitat de massa que de coco ratllat i ho barregem bé. Donen forma de piràmide a les boles i les arrebossem de coco.

De codony Agafem el xurro el partim per la meitat hi posem a dins una tira llarga de codony i el tornem a muntar, l’hem de coure sencer i tallar les porcions un cop fred.

De cafè Posem cafè molt, pot ser el d’una càpsula, a la massa i ho barregem bé. Fem boles petites i li donem forma de gra de cafè. Quan estiguin freds els enfarinem amb sucre fi.

De xocolata Barregem la massa amb cacau en pols fins aconseguir una mescla de color marró uniforme. Es formen petites boles i amb el dit petit, es marca un petit forat al centre. Quan estan cuits i freds si tira al forat que hem fet abans una mica de xocolata fondant desfeta al microones.
* Hi ha qui els envernissa amb rovell, a mi m’agrada fer-ho amb clara perquè així queden brillants.

Anuncio publicitario

Acerca de Sopadefarigola

De cuina, de muntanya i de poble.

Publicado el 24 octubre 2014 en cuina catalana, cuina mediterrània, postres, RECEPTES y etiquetado en , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente. 1 comentario.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: