Arròs amb bacallà

Ingredients per 6 persones

600 gr. de bacallà esqueixat sense dessalar • 600 gr. arròs • 6 carxofes • 1 o 2 cebes • 3 o 4 tomàquets madurs o 1 got de tomàquet triturat • ½ pebrot vermell • 6 grans d’all • julivert • oli d’oliva • 2,250 l. d’aigua (3 cullerots per cada 100 gr. d’arròs)• sal i pebre vermell dolç

Preparació

Primer de tot esbaldim bé el bacallà a raig d’aixeta i el deixem en remull 2 o 3 hores per treure-li l’excés de sal.

En una cassola amb oli d’oliva fem el sofregit amb la ceba tallada petita, 4 grans d’all pelats i tallats a trossets i el pebrot també tallat ben petit. Mentrestant es va sofregint triem bé la part més tendra de les carxofes i les tallem  també a trossos ben petits i les afegim al sofregit, deixem que es coguin una mica i ja hi podem posar el tomàquet, el pebre vermell dolç i deixarem que es faci bé tot, un cop fet hi afegirem el bacallà esqueixat ben esbaldit i escorregut,  li donem un parell de voltes i ja hi podem tirar l’arròs. Tot seguit hi posem l’aigua calenta, deixarem coure, sense remenar massa, a foc fort durant 5 minuts, abaixem el foc i deixem coure 10 minuts més, en aquest punt tastem de sal i hi tirem els dos grans d’all restants i el julivert picats, 5 minuts més i ja podem apagar el foc. Deixem reposar tapat una mica i ja el podem servir.

*Si volem deixar el sofregit fet una estona abans , o bé el dia abans, en el punt que hi tirem el bacallà parar la cocció, sinó queda desfet. Per coure el bacallà ni ha prou amb els 20 minuts que cou junt amb l’arròs.

 

Acerca de Sopadefarigola

De cuina, de muntanya i de poble.

Publicado el 14 abril 2014 en arrossos, cuina mediterrània, peixos i mariscs, RECEPTES y etiquetado en , , , , , , . Guarda el enlace permanente. 10 comentarios.

  1. Hola, perdona la meva ignorància però es que els arrossos i jo estem una mica barellades i em costa sortir-me’n amb un bon arròs. Soposo que l’arròs que recomanes és el bomba i quan dius tassa, es de café o de quina mida? Hi ha tantisimes mides de tassa que sempre dubto.

    Me gusta

    • Hola Victòria, perdona si no he contestat abans però no havia llegit aquest comentari ja que des de principis de desembre he fat un salt i ara el bloc que administro és http://www.sopadefarigola.cat, de totes formes de tant en tant vaig vigilant aquest.
      Quan parlem de mides de tassa són tasses de les de les iaies, totes feien la mateixa mida, en grams són 100gr. d’arròs per cap. Et passo un ellaç perquè sempre que tinguis dubtes de mides et pugui ajudar, està a una pestanya del meu bloc a d’alt de tot:
      http://sopadefarigola.cat/equivalencies-i-mides/
      En quan a l’arròs, jo en faig moltes vegades i no ho faig amb bomba, només em fixo que sigui de D.O.P. del Delta de l’Ebre (Denominació d’Origen Protegida).
      Si no n’ensurts torna a preguntar, a mi em queda molt bé. Prova de fer http://sopadefarigola.cat/paella-mixta-valenciana/, sempre queda igual de bona.

      Me gusta

  2. Quan dius que el bacalla no el desales, vols dir que es sec o esta remullat?

    perdoneo el meu catala, pero vaig fer la escola tota en castella.

    Me gusta

    • Hola Manel,
      Jo l’esqueixo ben petit i el poso sec, ja es remulla a la cassola, de totes formes si el tens remullat però encara és salat també l’hi pots posar. També ho havia fet amb bacallà dessalat quan no en tenia de sec, treure’li la sal per després tornar-la ha afegir és treballar en va en va.
      Ja veuràs, si el fas, que és boníssim aquest arròs. Aprofita que ara és temps d’escarxofes.
      Per un millor 2012,

      Llúcia

      *Jo també vinc de l’escola castellana, el català l’he après llegint i equivocant-me. Ara la lluita la tinc amb l’anglès, al col·legi ho feiem tot en castellà i l’idioma estranger era el francès.

      Me gusta

      • Avui mateix el fare.

        Gracies per repondre tan rapit.

        Salut i bons aliments i es clar bon any a tothom.

        Me gusta

      • Manel torno a ser jo, l’altre dia el vaig tornar a fer amb el bacallà sense dessalar i va quedar l’arròs salat, vaig parlar amb en Xavier Mestres, un professional de la cuina, i li vaig preguntar a ell com fer-ho. Em va comentar que antigament no es dessalava perquè per falta de recursos s’hi posava molt poc bacallà, però que actualment i amb les mides que el faig jo, millor dessalar-lo abans.
        No se si tu l’has dessalat o no, espero que t’hagi sortit bo.

        Me gusta

      • Hola, jo el dessalo com si fos per fer una escaixada.

        Salut.

        Me gusta

  3. hola:

    la meva avia Empar el bacalla primer el passava per la planxa i despres el esmicolava sense desalar, i la quantitat que hi posaba era molt inferior 50 grs. per persona aprox.

    joan b.

    Me gusta

    • Hola Joan, jo ja he llegit en altres receptes que el bacallà l’escaliven a la brasa i després l’esmicolen tal com tu dius. A casa sempre l’hem fet així però segur que cuit primer també deu ser bo. En quan a la quantitat, no se l’edat de la teva àvia, però la meva feia molt bons plats amb molt poca teca ja que tot escassejava, és qüestió de provar-ho i si amb la quantitat que tu dius et queda bé endavant.
      Jo intento posar les mides perquè tinc seguidors (cuiners novells) del meu bloc que els hi costa fer càlculs de quantitats i ho agraeixen, però pensa que jo moltes mides les faig a ull i no sóc sempre fidel a les receptes.
      Si vas provant de fer altres plats, rebré bé els comentaris. M’agrada compartir maneres diferents de fer les coses.
      Una abraçada.

      Me gusta

Deja un comentario